Ergen ve Genç kime denir, ergenlik dönemi nedir?


ERGEN ile ilgili görsel sonucu

Ergen ve Genç kime denir, ergenlik dönemi nedir?


Ergenlik ve gençlik dönemi; fiziksel, ruhsal, biyokimyasal ve sosyal şekilde hızlı gelişme ve olgun hale geçme aşamalarıyla çocukluktan yetişkinliğe geçiş evresidir. 10-19 yaş ergenlik zamanı olarak isimlendirilirken, gençlik olarak söylenen yaş grubu 10-24 olarak kabul görmektedir.


Ergenlik dönemi genel olarak kızlarda 10-12 yaşlarda, erkeklerde ise 11-14 yaşları sırasında ergenliğe adım atmıştır

Ergenler

Dünya nüfusunun %20 sini,
Gelişmekte olan ülkelerin %25 ini,
Gelişmiş ülkelerin %15 ini,
Türkiye nüfusunun %18 ini oluşturmaktadır.
Tüm Dünyada 2025 yılında 1.13 milyar ergen olması tahmin ediliyor.
Ergenlik dönemi nedir?

Ergenlik evresi, fiziksel ve duygusal aşamaların yol açtığı cinsel ve psikososyal gelişme ile başlayan, şahsın bağımsızlığını ve sosyal üretkenliğe kavuştuğu bir evredir. Bu evrenin duygusal dalgalanmaların ve iniş çıkışların gerçekleştirdiği evredir
ergen karikatürleri ile ilgili görsel sonucuErgen dönemi, genç insanların yeni yeteneklere kavuştuğu ve birçok yeni olayla karşı karşıya kaldığı hızlı bir büyüme evresidir. Bu dönem sadece ilerleme için fırsatlar sunmakla kalmaz, aynı sırada sağlık ve iyilikle alakalı riskleri de birlikte getirir. Ergenler yaşamların ikinci on yılının zorluklarıyla karşı karşıya kaldıklarında çok az bir destekle enerjilerini olumlu ve üretken alanlara yöneltebilirler Ergenlerin ihmal edilmesi hem şimdi, hem de gelecek senelerde sıkıntılara sebep olabilir. fakat aynı sırada da bu evre bir fırsat dönemidir. Yeniliğe, değişime, gelişmeye en açık olan bu yaş grubuna, doğru tekniklerle, doğru yerde, doğru şahıslara ulaşıldığında, ülkemizin gelişmesine büyük yararı olacaktır. Bir ülkenin gelecekteki ekonomik, sosyal ve siyasi ilerleyişi ve istikrarı için vereceği en mühim taahhütlerden biri, ergenlerin sağlık ve gelişime ilişkin ihtiyacını ele almaktır.

Artık çocuk olunmayan ama henüz yetişkin de olunmayan bu yaş evresinde ergen ve gençler;sağıla zararlı maddelerle tanışır, ilk cinsel deneyimlerini yaşar ve arkadaş grupları oluştururlar. Pek çok konuda ilk tecrübesini en sağlıklı şekilde edinmesi, sağlığa zararlı davranışlar edinmemesi, olumlu sosyal ilişkiler kurarak psikososyal gelişimini sürdürmesi için yardıma gereksinimi duyar.