'Uzun zamandır sigara kullananlarda böbrek ve mesane kanseri fazla tanık olunuyor


'Uzun zamandır sigara kullananlarda böbrek ve mesane kanseri fazla tanık olunuyor


Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Özcan Atahan, sigaranın sebep olduğu kanser türleri hakkında uyarılarda bulunarak, "Bize gelen kanser hastalarının yüzde 50'sinden fazlasında neden sigara. Çok uzun süre sigara içenlerde böbrek ve mesane kanserini çok fazla görüyoruz" diye konuştu







Kanser olaylarının çoğalmasında birçok değişenin etkili olduğunu ve koruyucu önlemler alınması gerektiğini anlatan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Özcan Atahan, modern tıptaki ilerlemelerle artık her evredeki kanser hastaları için umut verici tedaviler olabildiğini belirti.

DHA'nın haberine göre; Prof. Dr. Atahan, "Bilindiği gibi kanser, günümüzün en sık rastlanan hastalıklarından bir tanesi. Kanser; hareketsizlik, stresli yaşam, sağlıksız beslenme, çevre faktörü gibi birçok değişkenle beraber artık karşımıza daha da çok gelmeye başladı. Eskiden yaşlı hastalarda rastlamaya alıştığımız bazı kanser olayları günümüzde 20'li yaşlarda dahi rastlanmaya başlandı. Bu sebeple kansere karşı koruyucu tedbirlerin alınması çok önemli" ifadelerini kullandı.




PROSTAT KANSERİ İLK 3'TE

Prostat kanserinin çok yaygın tanık olunduğu, tedavisinin özellikle erken evrede kolay olduğunu söyleyen Prof. Dr. Atahan, "Prostat kanseri erkeklerde en sık karşılaştığımız kanser türlerinden bir tanesi. Tüm kanserler arasında da ilk 3 sırada bulunuyor. Prostat kanseri tedavisinde erken tanı önemli. Özellikle ailesinde prostat kanseri teşhisi olanlarda ihtimal 4- 5 kat yükseliyor. Bu sebeple ailesinde prostat kanseri olan şahıslar erken yaşlarda yakın takibi öneriyordu.

Prostat kanserinin tanısı için iğneyle biyopsi alıyoruz. Oldukça kolay ve hastaların korkmasına gerek olmayan bir yöntem. Sadece lokal anesteziyle prostatın farklı alanlarından 10 ile 14 arası parça örneği alıyoruz. Burada bir kansere rastlarsak bunun önemli olup olmadığını öğreniyoruz. Hastalar erken evreden daha sonraki evrelerde çıksalar da farklı tedavi seçenekleri var. Hormon tedavi yöntemleri, ışın tedavi yöntemleri gerekliyse kemoterapi ve ilaç yöntemleri var. Biz bu şahısların da uzun zaman yaratabiliyoruz" ifadelerini kullandı.

                                                                               %50'SİNDEN FAZLASININ NEDENİ SİGARA

sigara ile ilgili görsel sonucuSigaranın neden olduğu kanser türleri hakkında da uyarılar yapan Prof. Dr. Atahan, "Ben kesinlikle sigara içilmemesi taraftarıyım. Çünkü bize gelen kanser hastalarının %50'sinden fazlasında neden sigara. Çok uzun zaman sigara içenlerde böbrek ve mesane kanserini çok fazla tanık oluyoruz" diye konuştu.