Cristiano Ronaldo Kimdir?

                                                      Cristiano Ronaldo Kimdir?



Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, 5 Şubat 1985 senesinde Portekiz’in Madeira kentinde dünyaya gözlerini açtı. Portekiz milli takımının da formasını giyen Ronaldo, 2009 senesinde beri, Real Madrid adını mücadele vermektedir. Çok küçük yaşlarda futbola başlayan Ronaldo’ya babası, bir Ronald Reagan hayranı olmasından dolayı ”Ronaldo” ismini koymuştur. Ronaldo’nun Hugo, Elma ve Liliana Caita adında 1’i erkek toplam 3 kardeşi bulunmakta. Ronaldo’nun kökeni, Portekiz açıklarında yer alan Cape de Verde’ye kadar gitmektedir.



Koyu bir Katolik aile içinde dünyaya gözünü açan Ronaldo, oldukça duygusal ve dinine bağlı bir şahsiyettir. Henüz 8 yaşlarındayken futbola olan ilgisi annesi tarafından fark edildi Ronaldo, küçük yaşta futbol oynamaya başlamıştır. 8 yaşındayken Andorinha’da amatör olarak oynamaya başlayan Ronaldo, 1995 senesinde 10 yaşındayken Nacional kulübüne imza atmıştır. Burada sergilediği performans dolayısıyla, Sporting Lizbon altyapısına üç günlüğüne testetmek için gönderilen Ronaldo bu şansı iyi değerlendirmiş ve bu şekilde Sportin Lizbon’a imza atmıştır. Ronalda Sporting Lizbon altyapısında mücadele verirken kalp sorunu ortaya çıkmış kalp atışlarının aşırı hızlı olması dolayısıyla futbolu bırakması bile söz konusu olmuştur. fakat Sporting Lizbon doktorlarının verdiği pozitif rapor sayesinde futbol oynamaya hiçbir engele takılmadığı tespit edilebilmiştir.

Ronaldo ile ilgili görsel sonucuSporting Lizbon’un altyapısına giren Ronaldo, burada birçok yerde görev yapmıştır. 2002 senesinde A takıma yükselen Cristiano Ronaldo, henüz ilk maçında Moreirense ağlarını iki defa sarsarak gelecek vadeden bir oyuncu olduğunu tüm Portekiz’e kanıtlamıştır. Bu dönemde Portekiz U17 milli takımının da formasını taşımaya başlayan Ronaldo, Barcelona ve Manchester United’in gözlemcilerinin izlenme listesine ilave edilmiştir. 2002 senesinde Arsene Wenger’e önerilen Ronaldo’yu Wenger, ”o mevkiye ihtiyacımız yok” söyleyerek geri çevirmiştir. Bu dönemde adı Liverpool ve Barcelona ile de söylenen Ronaldo, Quaresma’nın Barcelona’ya transfer edilmesi nedeniyle gerekli paranı tükenmesinden dolayı transfer edilememiştir. Liverpool’da 15 milyon euroluk teklifi fazla bulunca Ronaldo, Sporting Lizbon’da kalmıştır.

Ronaldo ile ilgili görsel sonucu
2002 senesinde adı birçok takımla anılan Ronaldo, çeşitli sebeplerden dolayı herhangi bir kulübe transfer edilememiştir ve bir sene daha Sporting Lizbon’da forma giymeyi sürdürmüştür . 2003 senesinin Temmuz ayında Sportin Lizbon ile Manchester United, Estadio Jose Alvalade Stadının açılışı için karşı karşıya kalmışlar ve Sporting maçtan 3-1’lik zaferle ayrılmıştır. Bu maçta yaptığı futbol ile Alex Ferguson’u etkilemeyi başaran Cristiano Ronaldo, o ay, Manchester United’a 12,24 milyon sterlin bedeliyle transfer olmuştur. Beckham’ı Real Madrid’e yollayan Manchester United, Cristiano Ronaldo’nun 28 numaralı formayı istediğini bildirilmesine rağmen O’na daha iyi motive olması için, 7 numaralı formayı verdiler. Ronaldo ilk sezonunda 29 Prömiyer Lig maçında oynamış ve 4 gol kaydedebilmiştir. Bir sonraki sezon ise 33 lig maçında görev alan Cristiano Ronaldo 5 gol kaydedebilmiştir. 2005/06 sezonuyla beraber futbolunu ilerleten Ronalda bu sezonda 9 defa fileleri havalandırma başarısı sergilemiştir. Sonraki 3 sezonda ise, 66 gol atarak bütün dünyanın dikkatini üstüne toplayan Cristiano Ronaldo, 2008 senesinde Manchester United ile UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşamıştır. Bir sonraki sene ise, Barcelona ile Roma’da yapılan final 2-0 kaybedilmiş ve Ronaldo, Real Madrid’ten gelmiş olan 94 milyon euroluk teklife tepkisiz kalamamıştır.

2009’un yazında Real Madrid’e resmen transfer olan Ronaldo, burada ilk sezonunda 9 numaralı formayı taşıyan Ronaldo, 29 lig maçında oynamış ve 26 gol atma başarısı sergilemiştir. 2010/11 sezonunda Jose Mourinho’nun Real Madrid’in başına gelmesiyle beraber birlikte başka bir futbol yeteneğine dönüşen Ronaldo La Liga toplamda 40 atarak, o sezon 50 gole ulaşan Messi’nin ardından en çok gol kaydeden oyuncu olmuştur. Real Madrid forması altında toplamda 197 LaLiga maçında oynayan Cristiano Ronaldo, 219 gol kaydederek insanüstü bir gol ortalaması tutturmuş. Ayrıca bu dönemde 60 Avrupa kupası maçın da oynayan Ronaldo toplam 60 golde Avrupa’da atarak, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde tüm zamanların en çok gol kaydeden iki oyuncusundan biri olmuştur. Real Madrid’te formasını taşıdığı dönemde sadece 1 kez lig şampiyonluğu yaşayan Ronaldo 1 kez UEFA Şampiyonlar Ligi’ni kazanma başarısı sergilemiştir. Aynı zamanda 2008 senesinde kazandığı Avrupa’nın en iyi futbolcusu ödülünün yanına iki defa daha bu ödülü dahil ederek en büyük rakibi Messi ile kıyasıya olan rekabeti devam ettirmiştir
Ronaldo ile ilgili görsel sonucuCristiano Ronaldo, Portekiz milli takımıyla da 52 gole çıkarak Portekiz futbol tarihine girmeyi başarmıştır. fakat Portekiz milli takımıyla herhangi bir kupa alamayan Ronaldo, bunun neredeyse imkansız olduğunu da belirterek arkadaşlarının da tepkisini toplamıştır. Ronaldo kulüp kariyeri boyunca oynadığı 418 lig maçında toplam 306 gole çıkarak kırılması zor bir rekora da imza atmıştır. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde ise çıktığı 119 lig maçında toplam 76 gol kaydetmeyi başarabilmiştir ve Real Madrid efsanesi olan Raul’u geçmeyi başarmıştır. Ronaldo, Real Madrid, ile 2013 senesinde sözleşme yenilemiş ve 5 senelik yeni sözleşmenin senelik getirisi vergilerle birlikte toplam 21 milyon euroya ulaşan İspanya devletine ödenecek vergiler düşüldüğü zaman senelik sponsor gelirleri dışında 10 milyon euronun üzerinde bir garanti paraya forma giymektedir.
FIFA Altın Top Ödülü'nü 5 kez alan 33 yaşındaki Ronaldo ise Juventus ile 4 senelik sözleşme imzaladı.şimdi Juventus'da forması taşımaktadır.