DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
Ders çalışırken odaklanamama ve dikkat dağınıklığı çoğu kişinin sıkıntı çektiği ortak problemi. Saatlerce ve sürekli tekrar etmelerine rağmen derslerde veya sınavlarda iyi sonuçtan memnun kalmadıklarını anlata kişileri duyar gibiyiz. Peki nedir bu problemin çözümü? Gelin en etkili ders çalışma teknikleri ile ilgili çözümlerimize hep beraber göz gezdirelim.
Bir Amacınız Olsun!
Yapacağınız her çalışmanın sonunda bir amacınız olsun! Eğer bir amacınız olmadan ders çalışmaya çalışırsanız bir sonuca da kavuşamazsınız. Kendinize hedefler koyun, gelmek istediğiniz yere karar verin. Çalışacağınız konuların, yapacağınız sınavların ileride kariyer amacınıza ulaşmak için bir basamak olduğunu hep hatırlayın. Ne kadar fazla başarı kazanıp yüksek notlar alırsanız master, doktora gibi üst yerlere çıkmanızda da o kadar basitleşir. Kim master ve doktorasını yurt dışında yapmak ve ya yurt dışındaki üniversitelerin burs fırsatlarından faydalanarak okumak istemez ki! Hedefleriniz bu düzlemde olursa hedefe giden yolda ilerlemeniz daha basit olur.
Plan ve Zaman Yönetimi Sizin Elinizde
Etkili , doğru plan ve zaman yönetimi yaparak derslerinizde olan başarınızı yükseltebilirsiniz. Kendinize haftalık olarak bir plan hazırlayın. Gün içerisinde ders çalışma saatleri ayarlayın. Zamanınızın büyük bir kıs mını okulda bulunduğunuzu da hesaplarsak eğer, günde 4-5 saatten fazla ders çalışmanın sizi sıkacağını ve verim alamayacağınızı farkında olmanız gerekir. O halde planlamanıza derste ders dinleme kabiliyetini kazanarak başlayabilirsiniz. Bu biçimde evde çalışacağınız saatleri düşürebilir ve gereksiz yere ders tekrarı yaparak zamanınızı boşa kaybetmiş olursunuz.
Çalışacağınız dersleri, yapacağınız araştırmaları düzenleyin ve başarılı olduğunuz konular için kullandığınız vakti en aza çekerek eksik olduğunuz konular üzerine yoğunlaşın. Kendinize haftalık olarak çalıştığınız plan üzerinde günlük hedefler belirleyerek zaman düzenlemrsi yapabilirsiniz.
4-5 saatlik zamanı 3 ve ya 4 parçaya bölerek ,40-50 dakikada bir 5-10 dakikada olsa ara vermek ve başınızı kaldırıp etrafınıza göz gezdirmek olumlu etkileri olabilir.
Unutmayın doğru plan ve zaman ayarlaması yapmak başarıya ulaşacağınız yolda sizin anahtarınız olacaktır!
Çalışma Alanlarınızı Düzenleyin
Verimli ders çalışma programı yaptık, sıra geldi çalışacağımız yerin nasıl olması gerektiğine! Esasında bu göreceli bir noktadır. Yani bir kısım insanlar dersi dinlerken bile ders çalışırmış gibi algılar ve eve girdiğinde ders tekrarı yapma gereği duymadan direk olarak ödevlerine ve araştırmalarına koyulur. Bazıları da vardır ki derse yoğunlaşamazlar ve haliyle evde dersler üzerinden tekrar, tekrar geçmeye mecbur kalırlar. O halde evde ders yapacağınız yeri ve ya odanızı uygun biçimde hazırlamanız gerekir. Ders yapacağınız yer ne çok sıcak ne de çok soğuk, aynı anda havalandırması iyi olmalıdır. Saatlerce oturarak çalışacağınızı varsayarak eğer, ortam ısısı en mühim problemlerden biridir. Genelde çoğu öğrenci ders çalışırken müzik açılmaması taraftarıdır fakat bazıları da vardır ki çok gürültülü olmamak koşuluyla klasik müzik dinlemeyi severler. Bu tarz konuların şahısa göre farklılık gösterdiğini söylemekte yara var. Düzenli bir yerde, gözümüzün önünde dikkatimizi dağıtacak objeler ve resimlerden uzak, masada olmak koşuluyla ders çalışmaya başlayabilirsiniz. ara sıra kütüphaneler gibi hem araştırmalarınıza hem de derslerinize yardım sağlayacak kaynakların yer aldığı yerleri de tercih edebilirsiniz.