sivilcelerimden nasıl kurtula bilirim?

İnsanların yüzde 75’nin YAŞAMININ bir yerini etkileyen akne yani sivilce, çözülmesi  gereken bir rahatsızlıktır.





Sivilcelerden nasıl kurtulabilirim?



bilinenin aksine ergenliğe mahsus bir olay olmadığı gibi ergenlik zamanından sonra da kendi kendine geçmez.


Araştırmalarda aknenin yaşam kalitesini kötü yönde etkileyen hastalıklar içerisinde ilk sıralarda bulunduğu söyleyen Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emel Güngör “Sivilce problemi olanlar kendine güven problemi de yaşıyor. Sivilceler geçerken leke ve iz bırakıyor.



Leke ve izleri iyileştirmek  çoğu sefer daha zor olurken tamamen geçirmek  bazen imkansız olmaya bilmekte. Bu nedenle zamanında ve doğru tedavinin önemi çok büyük” diyor.


30’lu 40’lı yaşlarda da sivilceye rastlanabilir


sivilce en fazla yüzde rastlandığı gibi sırt, göğüs bölgesi, omuzlar, kolların üst bölgesi ve kalçalarda da rastlanabilir.

Ergenlik zamanının başlarında böbrek üstü bezlerin çalışmaya başlamasıyla yüzün orta bölgesinde özellikle burun, alın ve çene kısmında siyah noktalar (açık komedonlar) rastlanmaya başlar. Bunlara bazen deri gerildiğinde daha iyi görünen beyaz noktalar (kapalı komedonlar) eşlik eder.

Daha sonra over ve testislerin çalışmaya başlamasıyla sivilcenin diğer belirtileri görünmeye başlar. Şiddeti insanlar içerisinde farklılık görülebileceği gibi aynı insanda zaman içerisinde de değişiklikler olabilir.

sivilcenin şiddeti ve nasıl bir aşama izleyeceği konusunda ebebeyinlerden akne öyküsü veya sivilce izleri olması mühim ipuçlarıdır. Akne ergenlik evresine has bir özellik değildir. En çok genç erişkinlerde gözlemlense de, 30'lu, 40'lı yaşlarda da görülebilir.


sivilce tedavisi insandan insana değişiklik gösterebilir


sivilce şiddetinin tedavisinde yaş, kaç yıldır sivilce olduğu, daha önceden kullanılan sivilce tedavileri , halen kullanılmakta cilt bakım ürünleri, makyaj seçimi, adet düzeni, kıllanma, saç dökülmesi, kişinin kilo almaya eğilimi olup olmadığı, ilaç ve besin alışkanlıkları etki eder. Çoğu sivilce tropikal denilen cilde sürülen krem/jel/losyon gibi ilaçlarla tedavi imkanlıdır.

aknelerin azalıp yok olma aşamasına başlaması için 4-8 hafta gerekir. Yüz kısmını günde iki kez nazikçe uygun temizleyicilerle temizlenmesi sivilceyi tedavi etmez fakat ilaç tedavilerinin etkinliğini yükseltir, bu sebeple ilk adımdır ve mühimdir.

Şiddetli sivilce tedavisinde ağızdan alınan ilaçlar kullanılması gerekebilir. sivilce tedavisi esnasında kullanılan ilaçlara ek olarak kimyasal soyma,hafif koter, ışık ve lazer tedavileri gibi uygulamalar da yapılabilir.


SİVİLCEYLE BAŞA ÇIKMANIN YÖNTEMLERİ


•         Günde 2 defa (sabah-akşam) ve terledikten hemen sonrasında uygun bir temizleyici ile cildinizi ovmadan, fırçalamadan parmak uçlarınızla nazikçe temizleyin.

•         Temizleyici seçiminde cildinizi tahriş etmeyecek, alkol içermeyen deri pH'şına uygun temizleyiciler seçin. Astrinjen, tonik etkili ve eksfoliyatif (soyucu) etkisi olan temizleyicilerden uzak durun.


•         Saçlarınızı düzenli olarak temizleyin(yıkayın, saçlarınız yağlıysa her gün temizleyebilirsiniz(yıkayabilirsiniz


•         Güneşten ve solaryumdan kaçının. bilinenin aksine güneş ışınları ve solaryum aknelerinizi kurutmaz, sadece kamufle eder, 1-2 ay sonra aknelerinizde artma-alevlenme olur.


•         sivilce ilaçları  sadece akne olunca veya sivilce üzerinde kullanılmaz. Düzenli olarak kullanıldıklarında yeni oluşan  aknelerinde önünü kapatır . Bu nedenle tüm yüzünüzde düzenli bir şekilde kullanmak ve sonuç için sabırlı olmak gereklidir.


•         Dermatoloji doktorunuzun söylediği ilaçları önerdiği biçimde düzenli olarak kullanmak çok mühimdir. sivilce  ilaçları deride kızarıklık, soyulma, tahriş yapabilir, bu gibi olaylarda ilacı bırakmayın, bu olumsuz etkileri tersine çevirmek için doktorunuzdan yardım isteyin.