Lionel Messi'nin öyküsü: Her şey nasıl başladı?


Lionel Messi'nin öyküsü: Her şey nasıl başladı?




Beşinci Ballon d'Or ödülünü Messi'nin Rosario sokaklarında başlamış olan öyküsünü öğrenmeye ne dersiniz?


1987 senesinde Arjantin Dünya Kupası şampiyonu unvanına sahipti ve Diego Maradona dünyadaki en iyi oyuncuydu. Ancak aynı sene içerisinde ülkenin en büyük üçüncü şehri Rosario'nun fakir bir kenarında bir başka çok önemli olay daha meydana geldi: Lionel Andres Messi hayata gözlerini açtı.

Bir çelik işçisi olan Jorge'nin ve bir temizlikçi olan Celia'nın üçüncü oğlu yalnız üç kilo ve 47 cm olarak dünyaya gözlerini açtı ve ona Lionel ismi verildi. Bu küçücük çocuk kendi jenerasyonunun ve hatta belki de tarihin en iyi oyuncularından bir tanesi olacak ve Ballon d'Or'u 5 kere alabilen tek futbolcu olmayı başaracaktı.

Futbol daha ilk andan bu yana Leo'nun yaşamının bir parçası haline geldi. Rosario Central, Messi'nin dünyaya gelmesinden sadece iki hafta önce Arjantin şampiyonu olmuştu ama Lionel, babasının izini takip edip şehrin diğer kulübü Newell's Old Boys'a yürek verdi.

"Annesi onu bakkala gönderdiği an Leo her zaman topunu da yanına alırdı" diye söylüyor kardeşi Matias ekliyor: "Eğer topu yoksa da plastik çantalardan ya da çoraplardan kendine bir top yapardı."

Üç yaşından itibaren Leo ve futbol topu birbirlerine çok iyi dost oldular. "İlk futbol topum hediye edildiğinde çok gençtim. Üç ve ya dört yaşındaydım. İstediğim tek hediye buydu. Noel, doğum günü ya da başka bir şey. Hepsinde top istiyordum." diye konuşuyor profesyonel oyuncu.

Genç Leo, yerel bir takım olan Grandoli'de oynayan ağabeylerini seyretmek için şehrin güneyine giderdi. O sıralar kulübün teknik direktörü Salvador Aparicio idi. Bir gün takımdan bir kişilik bir eksik oluştu.

"Etrafıma baktım ve onu topla oynarken gördüm" diye konuşmuştu Aparicio,

"Ama çok küçüktü bu nedeniyle başka bir oyuncuya şans tanıdık. Fakat o gelmeyince Lionel'in annesine oğlunu ödünç alıp alamayacağımı sordum. Bu durumdan pek hoşlanmadı . Bana Leo'nun bugüne dek hiçbir maçta oynamadığını söyledi. Ancak büyük annesi de oradaydı ve ona 'Bırak çocuğu oynasın' diye konuştu."

"Top ona ilk kez geldiğinde bir göz attı ve topun geçip gitmesine engel olmadı. Hareket dahi etmedi. Ama ikinci defa top Leo'nun sol ayağına geldi, Leo topu kontrol etti ve koşmaya başladı. Herkesi teker teker çalımladı. Ona şut atması için bağırıyordum. O andan sonra her zaman takımımda yer buldu."

Bu olay Messi 5 yaşındayken oldu. İlerleyen senelerde Leo, sadece çalım atmayacak, şutlarıyla goller atmaya da başlayacaktı.

messi ile ilgili görsel sonucu

O'NUN HİKAYESİ | Messi beşinci kez Ballons d'Or sahibi
Aparicio konuşmasına şunları da dahil etti: "Daha sonra genç kulüplerde her maç altı yedi gol atmaya başladı. Kalecinin degaj atmasını beklemeden onun yanına gelip topu alır ve tüm sahayı topla geçmeye başlardı. Olağanüstü bir yetenekti."

9 yaşlarındayken Messi, bugün halen desteklemeyi sürdürdüğü kulübe, Newell's Old Boys'a girdi ve dört senede sadece bir maç kaybeden olağan üstü bir jenerasyona dahil oldu. '87 Makinesi' olarak isimlendirilen bu jenerasyonun yıldızı tatbiki Messi'ydi.

11 yaşına bastığında meydana çıktı ki Messi, büyüme hormonu bozukluğundan mustaripti. Gerekli tedaviler olmadan futbol hayatını çok erken bir biçimde son bulabilirdi.

Bilinenin aksine, Newell's messi'nin tedavisi için ihtiyacı olanı ödemeye razıydı. Ama takımın finansal krizde olması Messi'nin babasının sabrını bitirdi. Sosyal güvenceleriyle bazı masrafları ödeye bildiler ama bir noktadan sonra tedavi masrafları ailenin boyunu aşmaya başladı.

Jorge Messi, tüm aileyi Avustralya'ya götürmeyi düşündü ama oğlunun futbol yeteneklerinin finansal sorunları çözebileceğini de farkındaydı. Lionel'i River Plate'e önerdi. 13 yaşındaki Leo, ondan en az üç yaş büyük isimlere karşısında oynadığı oyunla River yetkililerini etkilemeyi başardı.

Ancak Messi'nin babası River'dan bir iş ve Buenos Aires'te bir ev istedi. River buna rıza göstermedi, bu sırada Newell's de aileyi oyalamayı sürdürdü.


Bunun yerine, Jorge, bir futbolcu izleme firmasının temsilcileriyle konuştu. Arjantinli avukat Juan Mateo vasıtasıyla, Messi'nin bir portakalı (113 defa) ve tenis topunu (120 defa) sektirdiği bir video yu Barcelona scout'u Jose Minguella'ya yolladı

Şaşırtıcı bir biçimde, bu görüntüler, Messi'nin Barcelona'da deneme idmanına katılması için yeterli oldu ve Leo, babasıyla ve bir aracı olan Fabian Soldini ile beraber İspanya'nın yolunu tuttu.

Yıldız oyuncunun ilk kontratı bir beyaz mendile, baba Jorge, Minguella ve Barcelona'nın eski orta saha futbolcularından Carlos Rexach tarafından imza edildi ama önümüzdeki üç sene de yine belirsizlikle geçti. Jorge'nin bir işi yoktu ve takım, 2004'te Jorge'ye aylık 4 bin avroluk bir ödeme planı bağlayınca Messi ailesi rahat bir nefes aldı.

O senenin sonraki kısımlarında ise artık daha uzun ve daha güçlü hale gelen Messi henüz 17 yaşlarındayken A takımla ilk maçına çıktı. Aynı sene içerisinde Albacete'ye harika bir aşırtma vuruşla attığı golle Barça kariyerindeki ilk skoru kaydetti. 10 senenin üstünden biraz zamanı ileriye sardığınızda; Messi'nin Barcelona ve La Liga tarihinin en golcü oyuncusu olduğunu, Katalan ekibiyle tam 26 kupa kazandığını ve Zürih'teki başarısından sonra tam beşinci kez Ballon d'Or ödülünü evine götürdüğünü biliyoruz.