Sınav Zamanı Çocuklara Stressiz Ortam Nasıl Yapılır




Sınav Zamanı Çocuklara Stressiz Ortam Nasıl Yapılır
Büyük sınavlar gelmeden yaşanan sınav stresi pek çok insanım ortak problemi. Bu sorun bazen o kadar büyüyebiliyor ki, çocukların yalnız sınav başarısını değil sağlıklarını bile etki ediyor. Bu sebeple stresle baş etmeyi öğrenmek çok mühim. İşte gençlere yardımcı olmayı amaçlayın tüm ebeveynlere tavsiyeler…


Öncelikle İyi Bir Uyku


Sınav gününe az kaldığında stresin de artacağı bir gerçek. Bu zamanlarda öğrenciler gece çalışmaya son vermeli. Çünkü öğrenilen bilgilerin depolanması için beynin tamamen dinlenmesi gerekir. Yeteri kadar yapılmayan uyku, öğrenmeyi etkileyecek en önemli değişken.

Yapılan En Büyük Yanlış: Başkalarıyla kıyaslama


Çocuğunuzu başka insanlarla kıyaslamak, onun daha çok endişelenmesine sebep olur. Her şeyden önce sınav bir kapasite meselesi değil. Çalışmak emek gereken özverili bir süreç. Bu süreçte herkesin farklı olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Çocuğunuzu karşılaştırmak yerine eksik olduğu yerleri anlamaya gayret edin. Asla çocuğunuzu başka bir çocukla karşılaştırmayın. Çünkü her insan eşsizdir ve farklı algılama özelliğine sahiptir. Nasıl ki her insan iyi bir dansçı veya sanatçı olamıyorsa, hepsinden en yüksek puanı almasında isteyemezsiniz.
sınav ile ilgili görsel sonucu
Etrafta Panik Havası Yaratmayın


Gençlerim sınavdan önce gevşemesine yardım edin. Rahatlatıcı etkinliklerle birlikte yapmaya çalışın. Örneğin yoga yapmak hem sizi hem de çocuğunuzu rahatlatacak ve sınav stresi azalacaktır. Arkadaşlarıyla ders çalışmak yerine farklı şeylerden sohbet edebileceği etkinlik ya da organizasyonlar düzenleye bilirsiniz.

Sağlıklı Beslenmeye Teşvik Edin



Sınav zamanları, pek çok genç yemek zamanlarını boşa geçen zaman olarak düşünüyor. Bu sebeple fast food yiyeceklere gitmeye başlıyor. Halbuki sağlıklı beslenmeye en çok ihtiyaç olduğu bir evredir bu. Abur cuburu abartmasına engel olun . Yapmanız gereken yemekten keyif aldığı sağlıklı yiyecekler yapmak.

Sınavın Hayattaki Tek Başarı Kriteri Olmadığını Bilin

Sınavlar yaşamımızdaki önemli dönüm anları olsa da, onlara bazen fazla anlam veriyoruz. Bir sınavı “tek başına bir başarı kriteri” olarak nitelendirmek yerine daha duyarlı birer ebe beyin olmayı tercih edebilirsiniz. Sizin tutum ve hareketleriniz çocuğunuzun da karşılaşacağı bir soruna nasıl üstesinden geleceğini belirleyecek. Şunu hiçbir gün unutmayın, çocuğunuzun hayattaki başarısı sınavlardaki başarısına bağlı değil, zorluklarla nasıl başa çıktığına bağlıdır. Onun geleceğini düşündüğünüzü biliyoruz. Fakat bunu onu strese sokmadan yapabilirsiniz.
başarı ile ilgili görsel sonucu

Zaman Problemini Aşmasına Yardımcı Olun

Sınava hazırlık sırasında birçok çocuk testleri kaç dakikada yapacağını biliyor. Sınav yaklaştığında ise yetiştirememe korkusu en büyük korkulardan bir tanesi oluveriyor. Bu yersiz endişeyi geçmeleri için onlarla anlaşın. Zaten kendine uygun bir çalışma programıyla hareket eden çocuğunuza durduk yere panik olmamasını, onun bunları başarabileceğini, kaygı duymanın yerine kendisine güvenmesi gerektiğini anlatın. Özet olarak motivasyon konuşmalarına ihtiyaç duyabilir.

Her çocuk sevgi ve ilgiyi ailesinden bekler. Sizler de birer ebe beyin olarak sınav esnasında onlardan sevginizi ve hoşgörünüzü eksik etmeyin...