Sağlıklı bir oruç için 10 altın öneri! Ramazanda dikkat edilmesi gerekenler!


Ramazanda dikkat edilmesi gerekenler!

Sağlıklı bir oruç için 10 altın öneri!

Oruç tutarken, vücudun uzun zaman susuz kalmasıyla birlikte, derecelerinde yükselişiyle beraber ter aracılığıyla kaybedilen sıvının da artacak olması, suyun önemini daha da artırıyor. İftar ile sahur arasında bolca sıvı almak doğru gıdalarla tüketmek hayati değere sahip




Ramazanda oruç tutanların sıvı ve yiyeceklere dikkat etmesi hayati değere sahip. İşte Ramazan’ı sağlıklı geçirmek için 10 öneri...





1. Yemekle birlikte su içilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu sebeple iftarınızı su ile açıp yemek bitene dek bir litre, yemekle uyku arasında 1 - 1,5 litre ve sahurda da bir litre su içmeye çalışın. Bu şekilde 3 - 3,5 litre su içmiş ve vücudunuzun ihtiyacını gidermiş olacaksınız.



2. Su tüketimini cazip hale getirmek için sürahinize ikiye bölünmüş 4 - 5 çilek, çubuk tarçın ve birkaç dal taze nane ilave edebilirsiniz.



3. Çay, kahve meşrubat gibi içecekler suyun yerini alamadığı gibi, tam tersine idrarda artış yaparak vücuda su kaybettiriyor. İftardan bir süre sonra açık çay yada bir kahve tüketebilirsibiz fakat bunlarla birlikte mutlaka büyük bir bardak su tüketmelisiniz.





4. Vücudun elektrolit dengesini kurabilmesi için, suya ek olarak kafein bulunmayan bitki çayları, ayran, kefir, maden suyu, şekersiz veya az şekerli hoşaf ya da komposto tercih edilebilir.



5. Sahurda kahvaltı yapanlar, az yağlı peynir ya da lor peyniri, az tuzlu zeytin ve mevsim sebzelerinden söğüş tabağı yiye bilir. Yemek seçenler olanlar için ise söğüş et, zeytinyağlılar, yağsız yoğurt, tam taneli ekmekler ve mevsim meyveleri seçmek doğru olacaktır.



6. Her ne kadar uykusuz olsanızda, sahurun hemen ardından yatmamaya özen gösterin. Sindirimin bitmesi için vücudunuza biraz zaman vermeniz gerekir.



7. İftariyelik olarak beyaz peynir yada hurma,kaşar, birkaç zeytin, tam buğday veya çavdar ekmeği, gün esnasında düşen kan şekerinizi dengeler.



8. Ana yemekte ızgara ya da fırında pişmiş tavuk ve balık yemekleri veya kuru baklagiller yemenizde hiç bir sakınca yok. Zeytinyağlı sebze yemekleri de, sıcak havalarda vücudunuzun posa ihtiyacını giderecektir.



9. Kalsiyum ve protein ihtiyacını gidermek için sofranızda cacık, haydari, yoğurt veya ayrana yer vermelisiniz.



10. İftarın ardından idrar çıkışlarınızı kontrol edin. İdrar renginiz açık berrak veya soluk sarı civarında bir renk te ise gün içinde kaybettiğiniz suyu telafi ediyorsunuz demektir.
Süprizkutu bilgiye dahil her şey