Internet Kullanmanın Beyin İşlevlerinde Nasıl Farklılıklara Yol Açtığını Biliyor musunuz?

Internet Kullanmanın Beyin İşlevlerinde Nasıl Farklılıklara Yol Açtığını Biliyor musunuz?


Günümüzde en doğal insan eyleminin birçoğu sanal alanda yapılıyor.

Öyleyse, bu günlük işleri koordine etmede yer tutan beyin kısımlarının bu ultra-modern yaşam şekline uyum sağlamasına şaşırmamak lazım!  Internet in beyin işlevleri üstündeki etkisin araştıran uluslararası bir araştırma ekibi, sanal hayatın zihinlerimizi nasıl etkilediği ile ilgili bugüne kadar öğrendiğimiz her şeyi gözden geçirdi. Sizler için IFLScience'dan derledik.

.

Internet beyinlerimizi nasıl etkileyebilir? Çevrim içi yaşama şeklimiz, dikkat, hafıza ve sosyal becerilerle ilgili beyin bölgelerini gerçekten değiştiriyor mu?

sosyal medya ile ilgili görsel sonucu


Dünya Psikiyatrisi dergisinde yer alan ve Oxford, Harvard, Western Sydney Üniversitesi, Kings College ve Manchester Üniversitesinden bilim insanlarının yazılan inceleme, internet in beynimiz üzerindeki etkileri ile ilgili bazı önde gelen hipotezleri doğrulunu denemek için bir dizi beyin görüntüleme çalışmasından toplanan bulguları incelemektedir.

Örneğin, bir araştırma, telefonlarını mesaj ve diğer bildirimler için düzenli olarak kontrol eden insanlarda , odaklanmayı sürdürmekle alakalı olan ön beyin korteksinde gri maddenin azalma olduğunu buldu.




Sonuç olarak, bu kişiler dikkat gerektiren görev ve işlerde, diğerlerine oranla daha kötü performans sergilediler.

Bir başka araştırmada ise, arama motorlarının ve bilgi edinme kolaylığının beynimizin iç hafıza kapasitesini azaltığını kanıtladı.

sosyal medya ile ilgili görsel sonucu


Araştırmada, insanlara internet üzerinden elde ettiği bilgileri daha çabuk sürede unuttuğunu, ansiklopedilerden elde ettiği bilgiyi ise daha uzun ve daha detaylı biçimde hatırladığı kanıtlandı.

Yapılmış olan beyin taramalarında ise, beynin internet üzerinden bilgi edinirken, hafıza geri çağırma işlevinde yani ventral akımında azalma olduğu görüldü.

Sonuç, çevrim içi öğrenmenin uzun süreli hafızanın depolamasında gereken önemli beyin bölgelerini yeterince aktif edememe ihtimalini çoğaltmaktadır.


Sosyal medya ağları da beynimizin sosyal merkezlerinin çalışma biçiminde farklılaşıyor gibi görünmektedir.

Örnek olarak: bir araştırma , bir kişinin sahip olduğu Facebook arkadaş sayısının, daha önce isimleri ve yüzleri ilişkilendirme yeteneği ilişkilendirilmiş olan sağ entorinal kortekste gri maddenin hacmini belirlediğini keşfedildi.
Ä°lgili resim
Bunun nedeni ise, sosyal medyanın insanın isimler ve yüzler arasındaki bağı aklında tutmayı gerektirmediğinden dolayıdır.


Sosyal medyanın olmadan önce, insanlar daha küçük bir insan ağıyla daha derin ilişkilere sahip olma eğilimindeydi ve bu sebeple beynin sosyal bölgelerinde farklı adaptasyonlar oluşuyordu.


Bu araştırmalar, beynimiz için internet in iyi veya kötü olup olmadığına dair kesin bir açıklama yapabilecek kadar ayrıntılı ya da kesin değildir. Fakat internet üzerinde geçirdiğimiz vaktin bilimsel işlevimizi direkt olarak değiştirdiğini artık çok iyi farkındayız.