Yazar J.K. Rowling'e İlham Verip Harry Potter Macerasının Fantastik Dünyasına Katan Mitolojik Varlıklar


Yazar J.K. Rowling'e İlham Verip Harry Potter Macerasının Fantastik Dünyasına Katan Mitolojik Varlıklar


Harry Potter macerasının hem kitap hem de film olarak olağan üstü bir başarıya kavuştuğuna ve bir neslin onlarla büyüdüğü su götürmez bir olay. Bu başarının ardında yazar J. K. Rowling'in mitolojiden ilham alarak oluşturduğu karakterlerin büyük önemi bulunmakta...



1. Serinin ilk filmi olan Felsefe Taşında mitolojide Cerberus olarak geçtiği üç başlı köpek, Fluffy adıyla önümüzde duruyor . Hades'in bekçisi olan Cerberus gibi Fluffy de felsefe taşının bekçisidir.

harry potter 3 başlı köpek adı ile ilgili görsel sonucu

2.  Filim olan "Sırlar Odası" da önümüze mitolojik yaratık Anka Kuşu (Phoenix-Simurg) gelmektedir. Kuşun rengi ve biçimi Heredot'un tarifine uygundur. Serinin bir diğer filmine de adını vermiştir: "Zümrüdü Anka Yoldaşlığı"


harry potter anka ile ilgili görsel sonucu
3. Serinin üçüncü filmi olan Azkaban Tutsağı'nda tekrar mitolojik bir varlık olan "Hipogrif" e yer verilmiş. Hipogrifler mitolojide gövdesi at ve başı kartal şeklinde, uçabilen, iri, etobur yaratıklardır.

harry potter  Hipogrifler ile ilgili görsel sonucu


4. Serinin dördüncü filmi olan Ateş Kadehinde en çok bilinen mitolojik Varlıklardan olan ejderhalar kendini göstermektedir. Ejderhalar en çok Çin Mitolojisinde önemli bir yere sahiptir; uçabilen ve ağzından alev çıkaran korkunç varlıklardık.


harry potter  ejderha ile ilgili görsel sonucu

5. Serinin beşinci filmi olan Zümrüdüanka Yoldaşlığında ilk filmde de karşılaştığımız karakterlerden Centaurları görüyoruz. Mitolojide de Centaurlar yarı at yarı insan formunda iyi karakterde varıklardır

harry potter  Centaurları ile ilgili görsel sonucu


Burada da Centaurlar olumsuz olayları hissedip iyilerden yana tavır alıyorlar.

6. Yine aynı filmde Grawp adlı bir devi de görüyoruz . Hagrid ile kardeş olan Grawp huysuz olsa da kötü bir kişiliğe sahip değil.


harry potter  grawp ile ilgili görsel sonucu

Hemen hemen tüm mitolojilerde yer bulan devler de genel anlamda bu özelliğe sahiptirler.

7. Felsefe Taşında bir başka mitolojik varlık olan Troll'e de rastlıyoruz. Troller, kuzey mitolojilerinde cadıların muadilleri diyebileceğimiz canavarlardır. Kaba, çirkin ve saldırgandırlar.


harry potter troll ile ilgili görsel sonucu

Mitolojideki troller biçim de değiştirebilirlerdi.

8. Kuzey mitolojilerinin önemli varlıkları Elfler ve Cüceler de filmlerde rastlamaktayız. Elfleri mitolojideki özelliklerinden farklı bir görüntü sergilerken görüyoruz.


harry potter elf ile ilgili görsel sonucu

Ölümsüz, güzel ve güçlü Elfler Harry Potter serisinde sihir sahibi köleler olarak karşımıza çıkıyor.

9. Cüceler aynı mitolojide olduğugibi zeki ve maharetli olarak karşımıza çıkmaktalar . J.K. Rowling sihir dünyasının en önemli kurumlarından biri olan Gringotts Bankasının yönetimini onların ellerine bırakmıştır.
harry potter cüceler ile ilgili görsel sonucu



10. J.K. Rowling'in dahil ettiği bir diğer mitolojik karakter de sirenler. Sirenler, etkileyici sesleriyle denizcileri büyüleyip gemilerini kayalığa doğru sürmelerini sağlayan kötü karakterlerdir.

harry potter sirenler ile ilgili görsel sonucu


Deniz kızlarının kötü versiyonu de diyebiliriz.

11. J.K. Rowling gorgonların (Medusa) gözlerine bakınca taşa dönüşme olayını de Sırlar Odası bölümünde görüşmüştük. Dev yılan Basilisk'in gözüne bakan ölmekte, yansımasını gören ise taş dönüşmekte.

harry potter basilisk ile ilgili görsel sonucu


Hermione de bu lanete maruz kalmıştı.

12. Harry Potter'ın genelikle kullandığı görünmezlik pelerini de mitoloji kaynaklı. Kykloplar dan Hades'e hediye verilen görünmezlik miğferi, J.K. Rowling'e de ilham kaynağı olmuş gibi.
harry potter görünmezlik pelerini ile ilgili görsel sonucu



13. Karakter isimlerine bakarsak , mitolojide çok gözlü olması ve her şeyi görmesiyle bilinen Argus da Harry Potter macerasında kendine yer edinmiştir. Gözünden hiçbir şey kaçmayan hademenin adının J.K. Rowling tarafından Argus olarak verilmesi tesadüf değildir.
harry potter hademe ile ilgili görsel sonucu


14. Hogwarts'ın öğretmenlerinden biri olan Remus Lupin de adını mitolojide rastanmaktadır : Adı Roma'nın kurucusu kardeşlerden biri olan Remus'tan, soyadı ise iki kardeşi emziren kurt tandır. (Lupus)

harry potter lupin ile ilgili görsel sonucu


15. Hermonie Granger adını Truvalı Helen'den gelirken, Luna adını Ay tanrıçasından almıştır. Luna'nın annesinin adı da meşhur "Pandora'nın Kutusu" mitindeki Pandora'dan almaktadır

harry potter luna ile ilgili görsel sonucu




   harry potter saçı  harry potter karakter analizleri  harry potter kıvırcık saçlı ka harry potter mitolojisi, harry potter serisi  harry potter karakter  harry potter kimdir  harry potter film serisi  harry potter oyuncuları  harry potter felsefe taşı  harry potter yazarı  harry potter hermione, heri potter mitolojik şeyler, karakterler, varlıklar,